Musikinsel Rheinau

The former Benedictine monastery located on one of the Rhine's loops, which had become a psychiatric hospital till 2000, has been renovated and transformed into a peaceful rehearsal residence for musicians of all profiles and styles.

Musikinsel RheinauMusikinsel, the musicians residency in a former monastery, on the Rheinau island.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauThe Musikinsel residency's courtyard.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauOak ceiling and perforated wood panels on some walls of the refectory.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauA violinist rehearsing in the main room with acoustic curtains closed.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauDetail of the absorbing and reflective panels, as well as of the acoustic curtain designed by Annette Douglas.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauView of the opposite acoustic wall designed by the artist Beat Zoderer, as seen from the entrance to the main music room.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauThe acoustic fabric has been embroidered after Beat Zoderer design.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauMain music room, with the entrance wall - door included - fully covered with acoustic panels, some acoustically reflective and some absorbing. In addition to being translucent, the curtains are conceived to be acoustically absorbing.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauVisual concept (fabric and acoustic panels layout) by the artist Beat Zoderer. The fabric has been embroidered under the supervision of the textile designer Annette Douglas.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauIn order to respect the landmarked architecture, absorbing material has been added mainly as part of the furniture.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauAcoustic absorption materials in one of the rehearsal rooms: carpet, curtain, radiator cladding and wall panels behind the piano.
© KFB Polska
Technische Details

//////

Ort   Rheinau, Switzerland. Landmarked building.

Baukosten   28 million CHF (approx. 23 million € HT).

Zeitrahmen   Feasibility study 2011. Construction 2012-2013. Opening May 2014.

Bauherr   Canton of Zürich, and Stiftung Schweizer Musikinsel, Switzerland.

Architekt(en)   Bembé Dellinger Architeckten BDA, Germany.

Künstler   Beat Zoderer, Switzerland.

Textildesign   Annette Douglas, Switzerland.

Zahl der Sitzplätze   A 245 m² music room, 16 rehearsal rooms (from 15 to 125 m²), a 284 m² historical library, and a 63-room hotel for the musicians (132 beds). Total area: approximately 1 600 m² SHON.

Nutzung   This national music centre welcomes both confirmed musicians and amateurs in a stimulating spot open to traditions, creativity, innovation and concentration.

Leistungsumfang   Programme design to reach acoustic quality conditions. Fixed and moveable installations to answer best the reverberation requirements per each single rehearsal room.

Beteiligte Berater   Eckhard Kahle, Johan Brulez, Kahle Acoustics.

Videos

//////

© 2004-2018 Kahle Acoustics      COOKIES