Prof. Dr Eckhard Kahle
Akoesticus
Stichter van Kahle Acoustics

Opleiding  

Eckhard Kahle werd in 1963 geboren in Karlsruhe, Duitsland. Na het verkrijgen van zijn “Vordiplom” aan de Universiteit van Bonn, heeft hij zijn studie natuurkunde voortgezet aan het Clare College, Cambridge (Verenigd Koninkrijk), waar hij zijn master in natuurkunde behaalde voor zijn werk in het modelleren van de microstructuur van hout dat door vioolmakers wordt gebruikt voor de bovenplaten van strijkinstrumenten. Dr. Kahle keerde daarna terug naar Duitsland, waar hij zijn natuurkundestudie afrondde met een specialisatie in akoestiek aan de Universiteit van Aken. Daarna voegde hij zich bij de groep voor ruimte-akoestiek bij het IRCAM — Pierre Boulez' Instituut voor Onderzoek in Muziek en Akoestiek — in Parijs werkend aan een objectief model voor de perceptieve akoestische kwaliteit van concertzalen, opera's en uitvoeringsruimten. Dit model is beschreven in een proefschrift, gebaseerd op een uitgebreide hoeveelheid objectieve akoestische metingen en subjectieve luistertests in verscheidene Europese muziekzalen. De jury tijdens zijn verdediging bestond uit enkele van 's werelds meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van ruimte-akoestiek.

Muzicale loopbaan  

Naast zijn intensieve onderzoekswerk in de natuurkunde en de akoestiek, heeft Eckhard Kahle er een parallelle loopbaan als professioneel altvioolspeler op na gehouden. Hij was geruime tijd lid van het Jeugdorkest van de Europese Gemeenschap, waar hij ten tijde van zijn vertrek eerste altviolist was. In deze hoedanigheid heeft hij uitvoeringen gegeven met bijzondere musici als Claudio Abbado, Zubin Metha, Radu Lupu en Leonard Bernstein. Hij heeft ook uitvoeringen gegeven met het Europees Kamerorkest onder leiding van Roger Norrington en Vladimir Jurowski en hij was solo-altviolist bij het Ensemble Baroque de Limoges, onder leiding van cellist Christophe Coin, terwijl hij in Frankrijk studeerde.

Loopbaan akoestisch advies  

In 1995 trad dr. Kahle toe tot het akoestisch adviesbureau Artec Consultants Inc. te New York, één van 's-werelds leidende bureaus op het gebied van het akoestisch ontwerpen van gebouwen voor de podiumkunsten. Hij droeg in belangrijke mate bij aan tal van Artec-projecten, waaronder het Cultuur- en Congrescentrum KKL Luzern, de Salle Métropole Lausanne, Zwitserland, het Auditorium van Dijon, Frankrijk, het Kimmel Center for the Performing Arts, Philadelphia, het Orange County Performing Arts Center, California, de LG Arts Center / SangNam Hall, Seoul, Zuid-Korea, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, het Maison de la Radio Flagey en de Munt te Brussel.

Kahle Acoustics referentieprojecten  

In 2001 richtte Eckhard Kahle zijn eigen bureau op, Kahle Acoustics b.v.b.a., in Brussel. Onder zijn opdrachtgevers bevinden zich het Guthrie Theater, Minneapolis (architect Jean Nouvel), de Morgan Library & Museum, New York (architect Renzo Piano), het Curve Leicester Theater en Podiumkunstencentrum (architect Rafael Viñoly), de Victoria Hall, Genève, Zwitserland, het Yong Siew Toh Conservatory van Singapore, het L'Auditorium de stad Bordeaux, het Théâtre de l'Archipel van Perpignan, Frankrijk (architect Jean Nouvel), het Musiktheater Linz, Oostenrijk (architect Terry Pawson), het Stavanger Konserthus, Noorwegen. Hij was tevens projectleider voor de opdrachtgever van de in 2015 geopende Philharmonie de Paris.

Publicaties en onderwijs  

Sinds 1988 heeft Eckhard Kahle een groot aantal wetenschappelijke artikelen en congresverslagen gepubliceerd. Hij wordt met regelmaat uitgenodigd voor het geven van lezingen en masterclasses en is professor bij het Nationale Conservatorium in Karlsruhe, Duitsland.

© 2004-2018 Kahle Acoustics      COOKIES