KVS (Koninklije Vlaamse
Schouwburg), Brussel

Renovation of a historic landmark building – 18th Century arsenal and 19th Century theatre – with a completely new 500-seat theatre inside, as well as a new extension building with a 250-seat Black Box theatre.

Restored historic landmark building.
© Georges De Kinder
Extension building containing the Black Box.
© Georges De Kinder
Buitenschil van de Bol theaterzaal (500 zitplaatsen), zicht vanuit de foyer.
© Georges De Kinder
500-seat Bol auditorium during opening night.
© Georges De Kinder
Balconies of the 500-seat Bol room, as seen from stage.
© Georges De Kinder
500-seat Bol room.
© Georges De Kinder
250-seat Box room.
© Georges De Kinder
Projectgegevens

//////

Locatie   Brussel, België. Beschermd monument.

Bouwkosten   50 miljoen €.

Periode   1997-2006. Aanvang van de werken in 2000. Opening van de black box in het nieuwe gebouw in 2004. Opening van het nieuwe theater (BOL) in het gerenoveerde gebouw in 2006.

Opdrachtgever   Stad Brussel.

Architect(en)   Michel Verliefden, A.2R.C., Brussels, in samenwerking met BOA, Brussel.

Theateradviseur(s)   B-Group / TPC London (concept). Samenwerking AR-TE / Ducks Scéno, Brussel (design).

Capaciteit   Gerenoveerd gebouw — 11 000 m²: nieuwe theaterzaal van 500 zitplaatsen, met de mogelijkheid om de parterrestoelen te verwijderen; de hoefijzervormige zaal biedt goede zichtlijnen en een intieme betrokkenheid tot de scène voor alle toeschouwerplaatsen.
Nieuw gebouw — 6 410 m²: black box 250 plaatsen, uitschuifbare tribunes, moduleerbaar podium.

Gebruik   Theater, dans, concerten.

Werkzaamheden   Totale advies- en opvolgingsopdracht.

Adviseur(s)   Eckhard Kahle, projectleider voor Artec Consultants Inc, van 1997 tot 2001. Eckhard Kahle, Kahle Acoustics, vanaf 2001.

© 2004-2018 Kahle Acoustics      COOKIES