Le Nouveau Siècle, Rijsel

Renovatie en belangrijke transformatie van de voormalige congreshal in een nieuw ontworpen concertzaal met 1 800 zitplaatsen, gebouwd binnen de betonnen schil van het bestaande gebouw. De nieuwe concertzaal wordt alom geprezen, o.m. vanwege de goede akoestische resultaten.

Le Nouveau SiècleThe stage and choir balcony viewed from the top balcony of Le Nouveau Siècle concert hall.
© Kahle Acoustics
Le Nouveau SiècleRecessed balconies — or loggias — have been included to create additional lateral sound reflections into the stalls for greater acoustical strength and envelopment.
© Kahle Acoustics
Le Nouveau SiècleThe geometry of the new concert hall, including dividing walls in the stalls, contributes to a homogeneous sound distribution in the audience and optimum sound energy back to the orchestra.
© Kahle Acoustics
Le Nouveau SiècleThe coffered ceiling distributes diffused sound reflections throughout the concert hall.
© Kahle Acoustics
Le Nouveau SiècleHearing conditions for the musicians have been optimised by arranging the orchestra compactly on custom risers as well as by providing supportive reflections from the new choir balcony front.
© Kahle Acoustics
Le Nouveau SiècleThe choir balcony fronts are vertically inclined to provide reflections back to the musicians for excellent on-stage hearing and ensemble playing.
© Kahle Acoustics
Le Nouveau SiècleView of the stage during a concert with choir seated in the lower balcony directly behind the stage. Audience seats to the side of the stage and in the upper balcony — which acoustically and architecturally unifies the stage with the auditorium — provide a unique perspective of the orchestra.
© Kahle Acoustics
Le Nouveau SiècleThe back stage wall is an open surface made of wooden slats, behind which an absorbing curtain can be installed in order to adjust the orchestral balance.
© Kahle Acoustics
Projectgegevens

//////

Locatie   Rijsel, Frankrijk.

Bouwkosten   14 miljoen €.

Periode   Wedstrijd akoestiek: 2004. Objectieve en subjectieve analyse van de oude zaal: 2005. Verbeteringsvoorstellen: 2006-2008. Wedstrijd architectuur: 2009. Studies architectuurproject: 2010. Transformatie van de concertzaal: 2011-2012. Heropening: januari 2013.

Opdrachtgever   Région Nord-Pas-de-Calais.

Architect(en)   Pierre Louis Carlier Architect, Rijsel.

Theateradviseur(s)   Michel Marty, Scenarchie, Frankrijk.

Capaciteit   Concertzaal met 1800 zitplaatsen. Totale oppervlakte 5 000 m².

Gebruik   Residentie voor het Orchestre National de Lille, andere gastorkesten en conferenties.

Werkzaamheden   Akoestisch adviseur voor de Opdrachtgever en de Gebruiker, incl. volledig akoestisch concept en gedetailleerd ontwerp van de concertzaal. Haalbaarheidsstudies en specifieke ingrepen van 2005 tot 2009. Definiëren van het akoestisch programma voor de architectuurwedstrijd in 2009. Werfopvolging tot aan de opening.

Adviseur(s)   Eckhard Kahle, Yann Jurkiewicz, Nathalie Faillet, Kahle Acoustics.

Video

//////

© 2004-2018 Kahle Acoustics