Musikinsel Rheinau

Dit voormalig Benedictijnerklooster gelegen op een eiland in een arm van de Rijn werd gerenoveerd en omgevormd tot een rustgevend en hoogkwalitatief repetitieoord voor musici met diverse profielen en stijlen. De musici kunnen tevens logeren en herbronnen in dit cultureel “kuuroord”.

Musikinsel RheinauMusikinsel, the musicians residency in a former monastery, on the Rheinau island.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauThe Musikinsel residency's courtyard.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauOak ceiling and perforated wood panels on some walls of the refectory.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauA violinist rehearsing in the main room with acoustic curtains closed.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauDetail of the absorbing and reflective panels, as well as of the acoustic curtain designed by Annette Douglas.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauView of the opposite acoustic wall designed by the artist Beat Zoderer, as seen from the entrance to the main music room.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauThe acoustic fabric has been embroidered after Beat Zoderer design.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauMain music room, with the entrance wall - door included - fully covered with acoustic panels, some acoustically reflective and some absorbing. In addition to being translucent, the curtains are conceived to be acoustically absorbing.
© Bembé Dellinger Architekten
Musikinsel RheinauVisueel concept van de akoestische gordijnen- en panelenlayout op de wanden door de kunstenaar Beat Zoderer. De stoffen zijn geborduurd onder supervisie van de textielontwerper Annette Douglas.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauIn order to respect the landmarked architecture, absorbing material has been added mainly as part of the furniture.
© KFB Polska
Musikinsel RheinauAcoustic absorption materials in one of the rehearsal rooms: carpet, curtain, radiator cladding and wall panels behind the piano.
© KFB Polska
Projectgegevens

//////

Locatie   Rheinau, Zwitserland. Beschermd gebouw.

Bouwkosten   28 miljoen CHF (ongeveer 23 million € HT).

Periode   Ontwerp: 2011. Bouw: 2012-2013. Opening: Mei 2014.

Opdrachtgever   Kanton Zürich, en Stiftung Schweizer Musikinsel, Zwitserland.

Architect(en)   Bembé Dellinger Architeckten BDA, Duitsland.

Kunstenaar   Beat Zoderer, Zwitserland.

Akoestische textieldesign   Annette Douglas, Zwitserland.

Capaciteit   Concertzaal van 245 m², 16 repetitiezalen (van 15 tot 125 m²), beschermde bibliotheek van 284 m². Hotel met 63 kamers (132 bedden). Totale oppervlakte van ca. 1 600 m².

Gebruik   Dit nationaal muziekcentrum verwelkomt zowel professionele als amateurmusici in een stimulerende omgeving met aandacht voor tradities, creativiteit, innovatie en concentratie.

Werkzaamheden   Definiëren en ontwerpen van de akoestische kwaliteitscondities. Vaste en variabele akoestische afwerkingen voor elk van de individuele repetitiezalen.

Adviseur(s)   Eckhard Kahle Johan Brulez, Kahle Acoustics.

Videos

//////

© 2004-2018 Kahle Acoustics