Kanal - Centre Pompidou, Brussel

De omvorming van de voormalige autofabriek Citroën IJzer tot een kunst- en cultuurcentrum wordt toevertrouwd aan een Belgisch, Zwitsers en Engels ontwerpteam. Dit monumentale gebouw wordt een van de grootste culturele trekpleisters van Europa met een Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst (Pompidou Brussel) en een Architectuurcentrum (CIVA).

Projectgegevens

Renovatie/Transformatie Kanal - Centre Pompidou   kanal.brussels

Locatie Brussel, België.

Bouwkosten 125 miljoen €.

Periode Wedstrijd: 2017-2018. Ontwerp: 2018-2019. Bouw: 2024.

Opdrachtgever Fondation Stichting Kanal.

Architect(en) Sergison Bates Architects, VK   sergisonbates.com  •  EM2N, Zwitzerland   em2n.ch  •  noAarchitecten, België   noaarchitecten.net

Capaciteit Een Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst (Pompidou Brussel) en het Architectuurcentrum CIVA en een cluster van ruimtes gewijd aan cultuur (waaronder een auditorium 400 zitplaatsen), beeldende kunst, dans, film, literatuur en muziek. Totale oppervlakte 39 100 m².

Gebruik Omvorming van de voormalige autofabriek Citroën IJzer tot een kunst- en cultuurcentrum gewijd aan alle vormen van culturele creativiteit, in een bruisende stedelijke openbare ruimte.

Werkzaamheden Volledige akoestische opdracht: zaal- en bouwakoestisch concept, onwerp, begeleiding en werfopvolging tot en met opening.

Adviseur(s) Thomas Wulfrank, Eckhard Kahle, Kahle Acoustics.

1/7Kanal — Centre PompidouDe voormalige autofabriek IJser Citroën wordt omgebouwd tot een kunst- en cultuurcentrum met een showroom en een terras op het dak dat een panoramisch uitzicht over de stad biedt. Foto © Atelier Kanal - noAarchitecten - EM2N - Sergison Bates architects
2/7Kanal — Centre PompidouNachtzicht van de voormalige autofabriek Citroën IJzer omgebouwd tot een kunst- en cultuurcentrum. Foto © Atelier Kanal - noAarchitecten - EM2N - Sergison Bates architects
3/7Kanal — Centre PompidouZicht vanaf de kade op de voormalige autofabriek Yser Citroën omgebouwd tot een kunst- en cultuurcentrum. Foto © Atelier Kanal - noAarchitecten - EM2N - Sergison Bates architects
4/7Kanal — Centre PompidouZicht op de hoofdbeuk die toegang biedt tot de expositieruimtes en galerijen. Foto © Atelier Kanal - noAarchitecten - EM2N - Sergison Bates architects
5/7Kanal — Centre PompidouRendering van het kruispunt van de binnenstraat en de hoofdbeuk. Een helling leidt naar de piano nobile. Foto © Atelier Kanal - noAarchitecten - EM2N - Sergison Bates architects
6/7Kanal — Centre PompidouHet auditorium geeft uit op en wordt onderdeel van de openbare binnenstraat. Foto © Atelier Kanal - noAarchitecten - EM2N - Sergison Bates architects
7/7Kanal — Centre PompidouDe showroom, een podium voor de stad. Foto © Atelier Kanal - noAarchitecten - EM2N - Sergison Bates architects