Cees Mulder
3D-Audio technicus
Akoesticus

Samenwerkend adviseur bij Kahle Acoustics

Loopbaan

De eerste samenwerking met Kahle Acoustics stamt uit het voorjaar van 2010 met twee theaters in Toulouse, Frankrijk. In beide theaters diende de akoestiek te worden aangepast voor operaproducties waarvoor galmveldversterking werd toegepast. In vervolg op deze samenwerking is Cees als samenwerkend adviseur in oktober 2010 met Kahle Acoustics verder gegaan. Van 1994 tot en met 2000 werkte Cees voor de projectendivisie van Philips, waar hij betrokken was bij tal van internationale projecten. Verder heeft Cees gewerkt bij D&R elektronica (mengtafels) en als akoesticus bij Peutz en LBP. Sinds 2006 werkte Cees als zelfstandig raadgevend ingenieur.

Op dit moment werkt hij onder andere aan de renovatie van het Theater aan het Vrijthof te Maastricht en aan Auditorium Maurice Ravel te Lyon. Projecten die hij heeft uitgevoerd omvatten onder andere het Zuiderstrandtheater in Scheveningen (dans-, opera- en concertzaal), Stockholm Konserthus, de Capitole Gent en Kursaal Oostende. Verder is hij als akoesticus betrokken bij het tweejaarlijkse Enescufestival in Boekarest, Roemenië, voor uitvoeringen in Sala Palatului.

Latest version of Cees Mulder's CV in English.

Onderwijs

B.E.Eng. (ingenieurstitel): Hogeschool Utrecht (NL). Klankbalans: Koninklijk Conservatorium, Den Haag, (NL). Post-academische Cursus Hogere Akoestiek, Antwerpen (BE).

Naast zijn technische opleiding is Cees actief geweest als geluidstechnicus in theaters bij spraak- en muziekuitvoeringen en maakt hij geluidsopnamen. Cees heeft ruim 25 jaar ervaring met nationale en internationale (elektro-)akoestische en muzikale projecten.

Cees doceerde akoestiek aan de Theaterschool Amsterdam bij de Opleiding Theatertechniek (OTT) en de Opleiding Productie Podiumkunsten (OPP) van 2000 tot en met 2011, sedert 2014 doceert hij aan de Universiteit Antwerpen bij de Faculteit Ontwerpwetenschappen. Verder geeft hij workshops over akoestiek en elektro-akoestiek.

Publicaties

Variable acoustics using Multiple Channel amplification of Reverberation, 17th International Congress on Acoustics, Rome, 2001; New Parameters for Acoustic Absorption, 35th German Annual Conference on Acoustics (DAGA), Rotterdam, 2009; Making a drama theatre suitable for a temporary opera production with the orchestra out of the pit by using both architectural and electro-acoustical means, NAG journal 194, 2010.

Cees Mulder at the Enescu Festival
Cees Mulder beim Enescu Festival 2017.