Yann Jurkiewicz
Akoesticus

Partner

Professionele loopbaan

Voordat Yann Jurkiewicz bij Kahle Acoustics in dienst trad, heeft hij kortstondig gewerkt als adviseur bij het Parijse bureau Delphi en als stagiair bij Arup Acoustics in New York werkend aan zijn afstudeerproject. Naast zijn onderzoekstudie voor zijn afstudeerscriptie voor het behalen van zijn Mastertitel, nam hij ook deel aan een haalbaarheidsstudie voor de renovatie van de Arlene Schnitzerzaal in Portland (basis van de Oregon Symphony) en aan voorlopige studies voor de bouw van een nieuw podiumkunstengebouw met vier zalen, het Constellation Center in Boston. Deze voorlopige studies bestonden uit een akoestische analyse van meer dan honderd concertzalen bekend om hun akoestische kwaliteiten en de belangrijke rol die zij speelden in de geschiedenis van de barokmuziek.

Referenties Kahle Acoustics

Yann Jurkiewicz is in 2006 bij Kahle Acoustics begonnen. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het te bouwen concertgebouw in Stavanger, Noorwegen (architect Medplan AS Arkitekter, oplevering 2012). Vanwege de nauwe samenwerking met de architecten werd hij in staat gesteld de vorm van ieder afzonderlijk architectonisch element precies vorm te geven. Yann heeft meegewerkt aan het akoestische concept van het toekomstige Auditorium van Bordeaux (4A Architectes) en aan de ontwikkeling van de Filharmonie van Parijs. Yann Jurkewicz is projectleider voor het toekomstige Théâtre de l'Archipel in Perpignan (Ateliers Jean Nouvel and Métra & Associés, oplevering 2011), de renovatie en omvorming van de Square (conferentiecentrum) in Brussel (A.2R.C Architectes, geopend in 2009), het Théâtre du Nord in Rijsel (Blond & Roux Architectes), de renovatie van het Nouveau Siècle concertgebouw in Rijsel alsmede het toekomstige concertgebouw in Marciac (Atelier d'Architecture King Kong, oplevering 2011), waar het jazzfestival van Marciac zal plaatsvinden. Voor dit project werd de akoestiek geoptimaliseerd voor jazzuitvoeringen terwijl variabele akoestische voorzieningen werden opgenomen zodat een breder scala aan uitvoeringen kan worden geprogrammeerd.

Yann Jurkiewicz, Le Nouveau Siècle, Lille
Yann Jurkiewicz in Le Nouveau Siècle, Rijsel.

Latest version of Yann Jurkiewicz's CV in English.

Opleiding

Yann Jurkiewicz werd geboren in Frankrijk in 1982. Hij studeerde algemene techniek aan de École centrale des Arts et Manufactures in Parijs en behaalde zijn ingenieurstitel in 2005. Deze opleiding stelde hem in staat kennis te verwerven op alle gebieden van de techniek, in een geest van creativiteit, duurzaamheid en samenhang met andere vakgebieden. Gedurende de zomer van 2004 deed hij een stage in bouwakoestiek bij GRECO, een onderzoekslaboratorium dat deel uitmaakt van de École d'Architecture in Bordeaux. Daarna volgde hij een specialisatiejaar aan de É́cole centrale in Lyon, waar hij een master verwierf in akoestiek. Zijn masterscriptie beschrijft het resultaat van een onderzoeksproject uitgevoerd bij Arup Acoustics in New York waarin de perceptieve en kwantitatieve aspecten van akoestische kwaliteit op het podium zoals die worden ervaren door musici zijn onderzocht.

Muzikale achtergrond

Naast zijn wetenschappelijke studie heeft Yann een klassieke muziekopleiding genoten als gitarist, later gevolg door andere muziekstijlen zoals blues, jazz, flamenco, etc. Als lid van verscheidene bands, componist en organisator van muziekevenementen, heeft hij veel praktische ervaring opgedaan op het podium.